När Hyllie Park bestämde sig för att bygga en ny samlingssal valde man Informationsteknik som samarbetspartner för konsultation, projektering, projektledning, leverans, installation, driftsättning och utbildning av all AV-utrustning.

Den nya samlingssalen är ett centrum där Hyllie Parks olika verksamheter möts. På söndagar har kyrkan gudstjänst, på dagarna har folkhögskolan och grundskolan undervisning och på kvällarna möts ungdomsgrupper samt sker det musikundervisning.

I november 2018 togs första spadtaget och i februari 2019 invigdes de nya lokalerna.

Den tekniska lösningen är väldigt avancerad med det senaste inom AV, men med utgångspunkt i enkelhet och kvalitet. Hela systemet styrs via ett antal touchskärmar och via dessa väljer man förprogrammerade inställningar för ljud, ljus och bild efter önskat behov och typ av verksamhet. Men systemet är uppbyggt så att allting även kan skötas helt manuellt av tekniker via digital ljudmixer, videomixer och ljusbord.

När det gäller ljudanläggningen bestämde man sig tidigt för att man ville ha ett system från Bose som heter RoomMatch®. Med Bose hjälp tog vi fram en komplett simulering via Bose Modeler® som är en 3D-modelleringsmjukvara för akustisk design och analys. Genom ett specialbyggt uppspelningssystem, Bose Auditioner® playback system III, kan man på förhand höra exakt hur det kommer att låta i den aktuella lokalen, redan innan den är byggd.

Från samlingssalen till kringliggande foajé, lärosalar och grupprum har vi installerat en ljuddistributionslösning så att man på dessa platser kan välja att lyssna på det som sägs i samlingssalen. Vi har även installerat en lösning för videodistribution från samlingssalen till tre kringliggande lokaler. På så sätt möjliggör man att fler kan delta om utrymmet i samlingssalen inte räcker till. Systemet öppnar även upp för möjligheten att distribuera ljud och bild, till exempel en gudstjänst, till Hyllie Parks äldreboende och skolverksamhet.

I lokalen har vi installerat 3st remotestyrda (PTZ) videokameror med full HD-upplösning från Panasonic. Kamerasystemet nyttjar en ny teknik som kallas NDI som möjliggör att man kan skicka video- och styrsignal via nätverkskablage. Även videomixern från Panasonic är baserad på NDI-tekniken och via den kan man styra kamerorna manuellt eller förprogrammera olika positioner. I videomixern växlar man mellan kamerabilderna och andra inkopplade bildkällor som t ex en Power Point från en dator eller liknande.

Hela ljud- och mikrofonsystemet är uppbyggt med Dante som också bygger på att alla signaler skickas via nätverk. Detta tillsammans med NDI-tekniken för videosystemet gjorde att installation behövde betydligt färre kablar och enklare kabeldragning. Detta gör lösningen väldigt flexibel och innebär att Hyllie Parks tekniska personal kan koppla in videomixer, ljudmixer och ljusbord med endast ett par nätverkskablar på valfri inkopplingspunkt i lokalen.

Systemet har dessutom en inbyggd funktion för streaming så att Hyllie Park kan sända sina event och gudstjänster live på Internet.

Jonas Örtqvist, Informationsteknik Scandinavia AB

Kontakta gärna mig för mer information