Äntligen är vi på väg mot ljusare tider efter ett halvår där dagarna blivit mörkare för varje dag som gått.

Dagsljus som är lika viktigt för oss människor som luft, vatten och mat. Dessvärre tillbringar vi så mycket som 90% av vår tid inomhus. Det elektriska ljus som vanligtvis finns inomhus har betydligt lägre intensitet än vad dagsljus har.

Om vi får för lite naturligt ljus på dagen och dessutom på kvällen matar oss själva med elektriskt ljus från skärmar och plattor kan sömnen påverkas negativt och i förlängningen leda till hälsoproblem.

Dagsljus borde vara lika självklar pusselbit i synen på hälsa som rätt kosthållning, motion och sömn.

Hur kan jag som person och hur kan företaget jag arbetar på öka intaget av dagsljus? Och på så sätt öka energin och produktiviteten?

Just nu är arbetsmiljön och hemmamiljön för många densamma. Under året har jag märkt att i takt med att fler använder sig av digitala möten vill man också optimera kvaliteten i dessa. Många har märkt att man med enkla medel kan ge sina digitala mötesdeltagare en bättre upplevelsen och framstå som mer professionell. Fler vet att ljuset bör komma framifrån när man sitter framför sin skärm i digitalt möte. Har man möjlighet sätter man sig med ett fönster framför för att få in naturligt ljus och kompletterar med en lampa, i den bästa av världar från en ”ring-light” för att ge en varm smickrande bild utan skuggor. Förhoppningsvis har du liksom jag fått in dagliga rutiner för dagsljus? Själv tar jag minst två promenader om dagen, en när solen gått upp och en under lunchtid.

Men hur får vi rätt på ljuset i våra videomöten när vi får komma tillbaka till våra videomötesrum på kontoret?

Många mötesrum är eftersatta vad gäller ljus och kanske hoppas man att den bästa mötestekniken skall lösa problematiken. Konferensrummens eventuella fönster och deras möblering är ofta begränsad. Kanske är rummet t.o.m utan fönster.

Professionell mötesteknik i konferensrummen är en förutsättning för lyckade produktiva digitala möten men kan inte ersätta dålig belysning. Inte bara blir deltagarna i det faktiska rummet blir störda av dålig belysning – det blir även distansdeltagarna.

Resultatet?  Svårt att koncentrera sig, irritation, trötthet och fokus på fel saker. Jag märker själv direkt att även om jag är utvilad, positiv och intresserad av ämnet så slumrar jag lätt till i dåligt upplysta konferensrum.

Kanske blir inställningen att det är de digitala mötena som är dränerande om man inte förstår att det är belysningen som är ”boven”.

När vi på Informationsteknik föreslår videomötesteknik inkluderar vi alltid råd kring såväl akustik som ljussättning. Vi har egna specialister inom området. Vi paketerar gärna ljus och akustiklösningar i videorummet som ett helhetskoncept.

Jag vill särskilt tipsa om ”Human centric lightning” som är elektriskt ljus som ”berikats” för att ge fördelarna med naturligt dagsljus inomhus. Ljuskällorna kan bli ”osynliga” om man så vill, som en del av taket. Min personliga favorit är ”Nature connect” som ser ut som om det är ett takfönster – ett konstverk i sig. Belysningen kan enkelt ställas i rätt färgskala beroende på typen av möte eller känsla. Antingen från knappsatser placerade i rummet – eller corona-säkert från en APP i medarbetarens telefon. Den här typen av belysning fungerar även som en ljudabsorbent.

Summerat, årets sista tips gällande mötesrum för digitala möten är att anlita en leverantör som kan rådgöra med dig kring helheten. Teknik + ljus + ljud = Bästa möjliga användarupplevelse!

Välkommen att höra av dig till mig, https://www.linkedin.com/in/anniepetersson/ eller någon av mina fantastiska kollegor!

Janne – https://www.linkedin.com/in/jan-hedlund-453761b/

Mats – https://www.linkedin.com/in/mats-andreasson-135a5452/

Jesper – 0707 81 97 90

Lars – https://www.linkedin.com/in/lars-hammarlund-03b824116/

Gustav – https://www.linkedin.com/in/gustav-rue-655780150/

Allan – https://www.linkedin.com/in/allansogaard/

samt vår ljus-guru, Jim https://www.linkedin.com/in/james-farula-2666b59/

Jag vill passa på att önska alla blogg-läsare en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

Följ oss gärna på https://www.linkedin.com/company/informationsteknik/

Lär dig mer om vad du skall tänka på innan du beställer mötesteknik, https://arbetsplatsenifokus.se/kunskapsbank/den-digitala-arbetsplatsen/teknik-och-it-arbetsmiljo/checklista-att-bestalla-motesteknik-13-tips/