hero

Kungliga Vetenskapsakademin

10 DECEMBER, 2020

Hitech möter gammal miljö hos Kungl. Vetenskapsakademien

När Vetenskapsakademien skulle modernisera sina lokaler var det mycket att ta hänsyn till. De historiska lokalerna skulle varsamt lyftas fram samtidigt som en bred palett av modern teknik skulle in. Informationsteknik fick det prestigefyllda uppdraget att installera och integrera tekniken.

Troligen känner du till minst en lokal på Kungl. Vetenskapsakademien även om du inte vet om det. Här finns nämligen Sessionssalen där Nobelpristagarna i fysik och kemi samt Ekonomipristagarna tillkännages. Det är en förgylld historisk sal med gamla träpaneler och högt till taket där kristallkronor dekorerar rummet. Fram tills nyligen var tekniken sliten och eftersatt. Kablar var dragna utanpå träpanelerna vilket också syntes i bild. Liksom övriga möteslokaler kunde den inte möta behoven för moderna möten. Därför satte arbetet igång med att restaurera både Sessionssalen och andra viktiga salar i början av 2019. Målet var att bättre kunna hålla möten och konferenser på plats och på distans. I dag och i framtiden.

Magnus Krabbe, försäljningschef på Informationsteknik, menar att arbetet har inneburit många utmaningar i en historisk miljö.

– Alla rum är av känslig karaktär och vi har fått röra oss med stor finess i lokalerna – inte minst Sessionssalen som har utmärkt sig som extra svår, menar Krabbe och fortsätter:

– Även om det är mycket teknik ska rummen kunna användas av människor utan särskilda teknikkunskaper.

Vad Magnus Krabbe syftar på är att alla rum är helt förberedda för till exempel mötesapplikationerna Teams och Zoom. Deltagare kan ansluta din egen dator med en usb-kabel från bordets kabelbrunn för att mötesapplikationerna ska få tillgång till de kameror och mikrofoner som finns i rummet. Och deltagare kan så klart även att koppla upp sig mot de nya stora LED-skärmarna på ungefär samma sätt som man ansluter till Apple AirPlay eller Google Chromecast.

WHAT

Installation

WHEN

December 2020

WHO

Kungl. Vetenskapsakademien

FACTS

Modern teknik i gammal miljö

"En sådan här byggnad bjuder på många överraskningar, men tack vare synergi mellan lösningsorienterade medarbetare på både Informationsteknik och El- och ljusdesign så har allt gått att lösa."

Jonas Lif, fastighets- och säkerhetsansvarig på Kungl. Vetenskapsakademien

Vill du veta mer eller har du frågor om projektet?

Kontakta Magnus Krabbe 
Ring: +46 8 446 63 20 eller mejla

Läs mer om mötesteknik och installation