hero

Drottning Silvias konsertsal

21 APRIL, 2023

I Vasastan i Stockholms myller av historiska byggnader och klassisk arkitektur gömmer sig en dold juvel. Ett smycke, tillägnat musiken. En helt ny del av Stockholms musikliv. Men det syns knappt utifrån. Och just det dolda spelade en avgörande roll när Informationsteknik fick uppdraget att fylla rummet med förstklassig teknik.

När vi möter Mark Tatlow, musikalisk rådgivare på Lilla Akademien och konstnärligt ansvarig för konsertsalen, slås vi först av arkitekturen. I salens 14 meter höga rum kläs väggarna av guldfärgade balustrader, böljande läktare och höga vackra fönster i flera våningar. Allt omfamnat av ljust trä och varma blåtoner. Det är ett rum där arkitektur, akustik, teknik och ljusdesign i yppersta världsklass möts.

Mark Tatlow:

- Vår nya konsertsal är mer än ett rum för musik, det är ett konstverk. Vi vill att våra elever och alla som spelar i salen ska känna av detta, både idag och i framtiden. Med hjälp av Informationstekniks tekniska kunnande och öppna approach kunde vi fullfölja vår vision fullt ut.

Och visionen handlade inte enbart om att skapa ett fantastiskt ljud. Drottning Silvias konsertsal har större ambitioner än så.

Ögonblick av närvaro och koncentration

Konsertsalen har fått sitt namn efter drott­ning Sil­via, som också är musikskolans beskyd­dare. Den används av både elever och andra musiker för konserter, repetitioner och Masterclasses: en sal i världsklass på, men inte enbart för, Lilla Akademien.

Jan Hedlund ansvarig säljare på Informationsteknik:

- Att få vara med i ett projekt av den här karaktären är en dröm för alla som är intresserade av ljud, teknik och akustik. Vi hade en tydlig vision och att nu få se eleverna använda salen tycker jag är beviset på att vi har lyckats.

Att skapa en ny konsertsal bygger på att olika discipliner får samverka och komplettera varandra. Att låta varje del nå sin fulla potential. Samtidigt skulle varken arkitektur, akustik, teknik eller ljus sticka ut på egen hand.

 

VAD

Installation

NÄR

September 2022

VEM

Lilla Akademien

FAKTA

Fullt utrustad konsertsal, där teknik fick smälta in bland böljande arkitektur. Unik ljudanläggning med multikanalsljud, styrsystem för 219 ljusgrupper & fyra meter duk.

Med hjälp av Informationstekniks tekniska kunnande och öppna approach kunde vi fullfölja vår vision fullt ut.

Mark Tatlow, Lilla Akademien