hero
15 JULI, 2021

[GUIDE] Vad är Bring Your Own Meeting, BYOM? Och vilka är fördelarna?

Du har säkert hört talas om BYOD (Bring Your Own Device). Men BYOM? Kanske inte. Så vad är BYOM egentligen? Och vad är skillnaden mellan BYOD och BYOM? Vi går igenom begreppen och kikar på fördelarna med BYOM. Häng med!

 

Så, först och främst; vad är BYOM?

I korta ordalag innebär Bring Your Own Meeting att den teknik och hårdvara som företaget har i sina mötesrum gör det möjligt för användaren att använda sin egen utrustning och mjukvara för digitala möten.

Vad är skillnaden på BYOD och BYOM?

Principen för Bring Your Own Meeting är samma som för Bring Your Own Device; användaren kan nyttja sin egen utrustning. Skillnaden mellan de två är att BYOM handlar specifikt om mötesrum och digitala möten.

Vad är Bring Your Own Device?

BYOD är en bred term och betyder ”ta med din egen utrustning”. Man kan använda sin egen dator, surfplatta eller telefon, i stället för att dela gemensam teknisk utrustning med andra.

Idén utvecklades av Intel i slutet av 00-talet då det fortfarande var vanligt att dela på stationära datorer i gemensamma utrymmen. Med BYOD behövde man inte det längre.

Vad är Bring Your Own Meeting?

Bring Your Own Meeting (BYOM) bygger som sagt på samma princip som BYOD, men handlar specifikt om mötesrum.

Många - särskilt större - företag har fast hårdvara, såsom pekskärmar och konferenssystem, för digitala möten och konferenser installerade i sina mötesrum. Företaget kan på så sätt erbjuda samma gränssnitt och bibehålla en likadan användarupplevelse i alla rum.

BYOM innebär att tekniken i mötesrummet anpassar sig till den utrustning och mjukvara som användaren tar med sig in i mötesrummet. Kort och gott innebär det att man flyttar ljud och bild från sin medhavda dator så att alla i rummet kan se och höra. Det gör att användaren kan styra både arbetsflöde och upplevelse själv genom att använda den mjuk- och hårdvara som man är van vid.

Vilka är fördelarna med BYOM?

Bring Your Own Meeting har många fördelar. Den kanske viktigaste är att medarbetarna kan använda den mötesplattform - såsom Webex, Zoom eller Teams - som de är vana vid. Det underlättar spontana möten, minskar trösklar för användning och minimerar risken för teknikstrul.

Sömlös anslutning

BYOM gör helt enkelt att medarbetarna kan ansluta helt sömlöst till ett en konferenshårdvara med sin egen telefon, surfplatta eller dator. Oavsett vilken konferensplattform företaget använder ger det en sammanhållen och konsekvent upplevelse för medarbetaren.

Andra fördelar med BYOM:

  • Fler medarbetare använder mötesrum, i stället för gemensamma ytor eller kontorslandskap, för sina möten vilket minskar buller- och ljudnivån i företagets lokaler.
  • Tillfällig personal, såsom konsulter och praktikanter kan delta och samarbeta på ett enkelt sätt i era lokaler.
  • Det ger flexibilitet för medarbetarna att välja när och var de vill arbeta.
  • Minskat behov av gemensam, fast, utrustning.

Så när ska man införa BYOM-modellen?

Som företag bör man fundera på om man vill arbeta enligt en BYOM-modell, eller med förprogrammerade, fasta klienter i mötesrummen. Det finns fördelar med båda.

Oavsett vilken modell man väljer bör man ha en klient i rummet som är kopplad till nätverket. Det gör bland annat att serviceteknikerna kan övervaka och ge support på distans och att man kan mäta mötesrummets beläggning.