hero
10 FEBRUARI, 2023

Tips: välj rätt mikrofon för bästa ljud i digitala möten

Ljud i digitala möten är viktigt. Till och med viktigare än bild. För utan ljud blir det liksom inget möte. Så hur kan vi få bästa möjliga ljud i våra digitala möten? Det handlar väldigt mycket om att välja rätt mikrofon. Och svaret finns i en gammal slagdänga av Gunnar Wiklund.

Mikrofoner, ljud och möten – här är mikrofonnördens bästa tips

Längre ner delar jag med mig av mitt bästa tips när du väljer mikrofoner till era mötesrum. Det är en enkel lösning som ger bra ljud – och ser bra ut.

Men först.

När jag var liten hade min mamma en favoritartist som hette Gunnar Wiklund.

En av hans största hitar gick så här:

’Tala närmre, håll telefon intill din mun, säg kan vi låtsas vi är ensamma en stund.’

Låten spelades ursprungligen in av ingen mindre än Elvis, med originaltexten ’Keep your sweet lips a little closer to the phone’.

Samma mamma, som nu börjar bli gammal, påminner mig ofta: ’håll telefonen närmre, jag hör inte vad du säger’. Och mikrofonnörden i mig vet att hon har en väldigt viktig poäng. Såklart, det har hon alltid.

Och det ger oss en ledtråd till den i min mening enskilt bästa lösningen för mikrofoner i mötesrum.

Mer om det lite längre ner.

Vi börjar med att backa bandet lite


Tänk på ordet mikrofon. Mikro, Fon. Om du googlar ordet ”Fon” så får du reda på att det är en måttenhet för ”subjektivt uppfattad” ljudstyrka. Det sammansatta ordet ”mikro” och ”fon” låter oss förstå att det handlar om ”liten ljudstyrka”. Mikrofonen tar upp en ”liten ljudstyrka” och skickar den vidare till en förstärkare och sedan till en högtalare.


Tänk på att ljud är ren fysik


Ljudvågor som sprider sig genom luften.

En gammal tumregel inom fysiken är att ljudtrycket sjunker med 6 decibel per fördubblat avstånd. Den formeln säger dig kanske inte så mycket. Men det innebär att ljudet från din mun blir väldigt mycket svagare ju längre bort från mikrofonen du befinner dig. Som ringar på vattnet tappar ljudvågorna kraft ju längre de färdas.

Ju längre avstånd, desto större blir dessutom området som mikrofonen fångar upp ljud ifrån. Den registrerar ljud från kaffemaskinen utanför. Ventilationen. Harklingar. Skratt i korridoren. Och, inte minst, så ska den fånga upp din röst efter att den först har studsat i den hårda bordsytan, studsat vidare i glasfönstret och SEN landat i mikrofonen.

Plötsligt befinner vi oss väldigt långt ifrån uppmaningen i Gunnar Wiklunds monsterhit.

Men vad har detta med mikrofoner till mötesrummet att göra?

Allt som oftast träffar jag kunder som har köpt en ’allt-i-ett’-limpa. Du vet, en ”bar” med kamera, högtalare och mikrofon, som monteras under bildskärmen. Och även om det oftast inte ger det allra bästa ljudet är det en smidig lösning som fungerar helt okej i mindre rum.

I stora eller avlånga mötesrum med långa bord blir det dock en helt annan historia. Den inbyggda mikrofonen i dessa ”limpor” är nämligen oftast anpassad för ett litet rum.

Inte sällan börjar det skava redan efter första mötet:

’Vi hör inte dom som sitter längst bort!’
’Tala närmare mikrofonen!’

Men det går ju inte när man sitter på sin plats. Vad skulle Gunnar Wiklund ha sjungit till denna kund tror du?

Okej, jag fattar, säger du. Hur kan jag då tala närmre?

Vi får helt enkelt flytta mikrofonen så nära ljudkällan, din mun, som möjligt. Och då finns det ett par olika sätt.

Vad sägs om att vi placerar ut ett antal bordsmikrofoner?

Bra idé. Fast…sen lägger någon sin tjocka pärm över dem. Eller viker upp sin laptop mitt framför.

Mikrofonnörden och Gunnar Wiklund skakar unisont på huvudet.

Okej, okej. Men svanhalsmikrofoner på bordsfot som i tingsrätten?

Det måste väl ge bra ljud? Absolut, det blir väldigt bra ljudmässigt. Men det är kanske inte så estetiskt tilltalande i mötesrummen.


Gottcha, men om alla får varsitt headset på huvudet?

Gunnar Wiklund jublar av glädje – för närmare kommer man inte! Fast, det är ju ganska opraktiskt. Och förstör frisyren.

Så…vad gör vi då? Vi måste ju plocka upp ljudet på nåt sätt.

Here it goes.

Mitt bästa tips för bra ljud i mötet:

Välj takmikrofoner.

Svårare är det inte.

Numera erbjuder flera olika tillverkare takmikrofoner. Enkelt beskrivet är det en platta med inbyggda mikrofonkapslar som passar i ett akustiktak av standardformat. Vid lite högre takhöjd kan man sänka ner plattan med en pendel för att få mikrofonen närmare mötesdeltagarna.

Takmikrofonens funktion påminner lite om filmbranschens ljudpersoner som står utanför bild med välriktad mikrofon på en lång bom som sveper över rummet och riktas mot den som talar. Teknologierna varierar lite beroende på tillverkare men principen är ungefär densamma hos alla.

Oerhört fiffig grej.

Dessutom kan man programmera den så att den väljer bort de delar av rummet som man inte vill ska plockas upp. Det kan vara större ytor med en kaffemaskin som låter i tid och otid.

Där har vi den bästa lösningen, i min mening.

Men hold your horses, säger du. Sa inte Gunnar Wiklund att vi skulle komma närmre?

Jo, det stämmer. Men tänk på att på hans tid fanns inte programmerbara takmikrofoner. Eller dagens digitala ljudteknik. Så idag hade han kanske istället skrivit: ’Tala närmre, programmera takmikrofonen mot din mun, säg kan vi låtsas vi är ensamma en stund.’

Eller vad tror du? Kanske inte lika catchy?

Jan Hedlund/Mikrofonnörd